Yanmaz kumaş özellikleri
Yanmaz kumaş kullanım açısından değerini bir önceki yazılarımızda anlatmıştık. Bu yazımızda yanmaz kumaş özelliklerini anlatacağız. Kullanımı ve çeşitlerinin anlatımında söylediğimiz gibi bu kumaşlar tehlikeli ve bir o kadar zor olan sektörün en önemli güvenlik şerididir. Sektörün önemli kullanım alanı demir çelik sektöründe hata payının olmadığı ve güvenliğin en üst seviyede tutulduğu iş koludur. yanmaz kumaş çeşitlerini Alümünize Kaplı Cam Elyaf Kumaş, Cam Elyaf Çelik Telli Kumaş, ısıya dayanıklı kumaş, Poliüretan Kaplı Cam Elyaf Kumaş, Seramik Kumaşlar, Silikon Kaplı Cam Elyaf Kumaş olarak birkaçını sıralayabiliriz.
Kısaca belitmek gerekirse, İtfaiyeci elbiseleri baş, el ve ayaklar hariç olmak üzere vücudumuzun diğer kısımlarını ısı ve alevden korumak için yapılmış giysilerdir. Eldivenler ise sadece elleri korumak amacıyla tasarlanmıştır. 1260⁰C’ye kadar yangına dayanıklı, yüksek mukavemetli yanmaz kumaş tekstil ürünleridir. Özellikle akustik yalıtımlı duvarların en üst yüzeyinde yoğun olarak yanmaz kumaşlar tercih edilmektedir. Yanmayı geçiktirme bazı apreler ile kumaşın yanıcı gazları çıkarmasını engellenir. Kumaş sadece kömürleşir. Alevlenmeyi geçiktirici katkı maddeleri veya Aramid lifleri ile yanma geçiktirilir. Kumaşın yanması kullanılan ürünün çeşidi, ağırlığı, kumaş dokusunun dokuma şekli, kumaş yüzeyinin tüylü olup olmaması ve uygulanan apre’ye bağlıdır. Cam lifi ve asbest lifi dışında tüm lifler bunlara aramid lifler ve yanmaz apre uygulanmış liflerde dahil yanıcıdır. Geç tutuşur kumaşlar yanmayı olduğu kadar geçiktirmektedir. İnsanların toplu halde bulunduğu eğitim, sağlık, alışveriş merkezleri ve sinema restoran gibi eğlence merkezlerinde yüksek yangın riskine karşın son kat dekoratif uygulamalarda kullanılır.
Kullanılan yanmaz kumaşlar ısıya ve aşınmaya yüksek derecede dayanıklılık gösterirler, maliyet açısından çok uygun yapıdadır. Dokuma ve kullanım olarak konforlu ve uygulaması çok uygundur. Bilinmesi gereken en önemli özelliği yüsek ısıya dirençli olmasıdır. Günümüzde güvenliğin en üst seviyede tutulması gereken iş kollarının başında gelmektedir. Yanmaz kumaş elektrik yalıtımı çok iyidir, birçok dokuma şekli vardır, çok fazla toz tutmaz, malzeme performansı en üst seviyededir. Kullanılan alanlarda en üst güvenlik seviyesini sağlar. 1930 yılından beri geliştirilen yanmaz kumaş sektörü halen gelişmekte ve kullanım alanlarının güvenliği için çalışmalar devam etmektedir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!